Boeken - Boek

Goeroes

Stine Jensen


Paperback, 176 p.
ISBN: 9789048838479 | € 21.99 | 15-03-2019
Ebook | ISBN: 9789048838486 | € 9.99

Als een cursusweek mediteren in Frankrijk een bizarre wending neemt, komt Stine Jensen voor de vraag te staan: hoe ver ben je bereid te gaan voor je spirituele ontwikkeling? En wat mag een leraar wel of niet doen?

Veel moderne spiritualiteit is lang niet zo zen als we denken. De vergelijking met een onderdrukkende religie of een sekte kan gemakkelijk worden gemaakt wanneer je je afhankelijk maakt van een geestelijk leider. Maar de kracht van moderne spiritualiteit zit hem juist vaak ook in de aantrekkingskracht van de gemeenschap in een individualistische samenleving. In Goeroes onderzoekt Stine de relatie tussen afhankelijkheid en onafhankelijkheid, autonomie en overgave en de behoefte aan spirituele groei.

Er zijn van die herinneringen die ergens liggen te sluimeren om op onbewaakte momenten door de kieren van mijn geheugen te breken. Ik zou ze het liefst kwijtraken. Als ik de afwas doe, of een eindje ga fi etsen. Het begint altijd met een beeld. Ik zie een grote groep mensen, zo’n zestig, gehuld in witte kleding, in kleermakerszit op schapenvellen, verspreid over een grote ruimte met hoge ramen. Ze zijn geblinddoekt en zitten met hun handen gestrekt in de lucht.

Download PDF