Boeken - Boek

Unspeakable

John Bercow


Paperback, 480 p.
ISBN: 9789048855919 | € 26.99 | 06-02-2020
Ebook | ISBN: 9789048855926 | €
Vertaling: Jaap Verschoor

Toen John Bercow zich op 31 oktober 2019 terugtrok als speaker van het Britse Lagerhuis, was hij een van de bekendste en meest iconische figuren uit de Britse politiek. Tien jaar lang maakte hij vanuit die positie een van de meest koortsachtige periodes van de moderne Britse geschiedenis van dichtbij mee. Hij zat het parlement voor terwijl dat te maken had met belangrijke kwesties als bezuinigingsmaatregelen ten tijde van de financiële crisis; de regeringscoalitie met de Conservatieven en de Liberaal-Democraten; en natuurlijk het lastigste probleem van deze tijd - hoe de uitkomst van het referendum in 2016, de brexit, ten uitvoer moet worden gebracht.

Openhartig en onbevreesd laat John Bercow zich uit over de toonaangevende figuren uit zijn tijd - van Tony Blair tot David Cameron, van Theresa May tot Boris Johnson. Hij motiveert de manier waarop hij heeft geprobeerd om het parlement te democratiseren en licht toe hoe hij zijn voorzitterschap inzette om de rechten van de parlementsleden te verdedigen en de regering ter verantwoording te roepen.

Unspeakable biedt een fascinerende kijk op de achtergrond en politieke carrière van Mister Speaker en is daarmee essentieel leesvoer voor iedereen die geïnteresseerd is in politiek en hoe democratie wordt - of zou moeten worden - vormgegeven.

Het is woensdag 25 september 2019, halftwaalf ’s morgens. Het Britse Lagerhuis is onverwacht weer in zitting. De vorige zitting sloot op 9 september en het Lagerhuis zou naar verwachting pas weer bij de opening van het parlementaire jaar door de koningin op 14 oktober bij elkaar komen. Nog nooit in mijn meer dan eenentwintig jaar als parlementariër was de sfeer in de Kamer zo opmerkelijk. De gezichtsuitdrukkingen van de ministers variëren van gebelgde waardigheid tot schaapachtige schaamte en berustende levensmoeheid. De leden van de oppositie daarentegen verkeren in jubelstemming.

Download PDF