Boeken - Boek

Weduwe voor een jaar

John Irving


Gebonden, 592 p.
ISBN: 9789048837625 | € 15.00 | 07-03-2017
Ebook | ISBN: 9789048837632 | € 7.99

De bestverkochte roman van john irving, nu in feestelijke editie

Ruth Cole is een complexe persoonlijkheid, met tegenstrijdige karaktertrekken - een moeilijke vrouw. 'Aardig' in de gangbare zin van het woord is ze niet, onvergetelijk wel.

Het verhaal van Ruth Cole wordt verteld in drie delen, steeds rond een kritiek moment in haar leven. Het eerste deel speelt zich af op Long Island, in de zomer van 1958, als Ruth pas vier is.

Een tweede venster op haar leven gaat open in het najaar van 1990, wanneer het privéleven van de nog ongetrouwde Ruth aanmerkelijk minder succesvol verloopt dan haar loopbaan als schrijfster. Ze gaat naar Amsterdam en vertrouwt haar eigen oordeel over mannen niet. Met reden.

Weduwe voor een jaar eindigt in de herfst van 1995, wanneer Ruth 41 jaar oud is, weduwe en moeder. Ze lijkt voor het eerst van haar leven verliefd te worden.

Weduwe voor een jaar is een komisch, maar ook onthutsend boek, een rijk geschakeerde liefdesgeschiedenis met een verbluffende emotionele kracht. Bij alle scabreusheid en erotiek, is het een schitterende roman over de onverbiddelijkheid van verdriet.

Toen ze vier was en onder in haar stapelbed sliep, werd Ruth Cole ’s nachts een keer wakker van het geluid van vrijende mensen; het kwam uit de slaapkamer van haar ouders. Het was iets wat ze nog nooit had gehoord. Ruth had kort tevoren een tijdje buikgriep gehad, en toen ze haar moeder rare geluiden hoorde maken, dacht Ruth dat haar moeder moest overgeven. 

De kwestie was niet simpelweg dat haar ouders ieder een eigen slaapkamer hadden; ze hadden die zomer ieder een eigen huis, zij het dat Ruth maar één huis kende. Haar ouders sliepen om beurten bij Ruth; de andere nachten sliep haar vader of haar moeder in het huurhuis verderop. Het was een van die bespottelijke dingen die echtparen verzinnen als ze uit elkaar gaan maar nog niet echt gescheiden zijn, als ze nog denken dat de kinderen en het gezamenlijk bezit kunnen worden gedeeld met meer grootmoedigheid dan verwijt.

Download PDF

'Er is maar één ding mis aan de boeken van Irving: dat er een eind aan komt.'

The Nation

'Buitengewoon ontroerend... een boek vol rijkdom en schoonheid.'

Los Angeles Times

'Irvings beste en meest onderhoudende roman sinds The World According To Garp.'

New York Times

'... Zijn eigenzinnige fantasiën, de soms sprookjesachtige sfeer waarin toevalligheden tot bijna magische gebeurtenissen leiden, de excentriciteit van zijn personages, zijn cynische blik op de Amerikaanse samenleving en zijn grote talent als verteller over het leven en de liefde...'

De Groene Amsterdammer

'John Irving is een meesterlijk schrijver. Zijn boeken slepen je honderden pagina's mee langs even absurde, tragische, komische als dagelijkse gebeurtenissen. De vele weirde personages worden door hem cynisch maar liefdevol neergezet. Stuk voor stuk karakters die je bijblijven.'

OOR

'Meesterlijk – Irving in topvorm, een roman boordevol onvergetelijke mensen en gebeurtenissen.'

San Francisco Chronicle

'Een aangrijpende familiegeschiedenis, briljant gecomponeerd.'

USA Today

'De romans van Irving kenmerken zich door wervelende plots, buitenissige personages en scherpe satire.'

Pieter Steinz, NRC Handelsblad

'Irving is een van de allerbeste schrijvers van deze tijd.'

The Associated Press

John Irving at home - TIME

Interview met John Irving uit 2012

Interview over A Widow For One Year, 1998 (Manufacturing Intellect)

Trailer voor 'The door in the Floor' filmadaptatie van 'Weduwe voor een jaar'