Boeken - Boek

Gorbatsjov

William Taubman


Gebonden, 976 p.
ISBN: 9789048830169 | € 39.99 | 20-09-2017
Ebook | ISBN: 9789048830176 | € 9.99
Vertaling: De Taalboetiek (M. van Muijden)

De allesomvattende biografie van Gorbatsjov, de leider die de wereld veranderde

Michael Gorbatsjov bracht de grootste omwenteling in de Russische geschiedenis teweeg sinds de Oktoberrevolutie van 1917. De gevolgen waren enorm: de Sovjet-Unie viel uiteen, de Berlijnse muur werd neergehaald, het IJzeren Gordijn opgetrokken. Glasnost. Perestrojka. Even leek de wereld op weg naar blijvende vrede, tot Vladimir Poetin ons teruggebracht naar de realiteit.
Dit meesterlijke boek bevat een reconstructie van deze ingrijpende episode uit de recente geschiedenis. Taubman laat in deze allesomvattende biografie zien hoe een plattelandsjongen de grafdelver van het Sovjetsysteem werd, waarom het Kremlin Gorbatsjov liet begaan en hoe zijn droom om Rusland te democratisering uiteindelijk strandde.
Taubman put onder meer uit interviews met Gorbatsjov zelf en talloze voor- en tegenstanders van het Kremlin. Gorbatsjov is een meeslepend, genuanceerd, schrijnend en nietsontzeggend portret van een van de belangrijkste figuren uit de 20eeeuw.

‘Gorbatsjov is moeilijk te begrijpen,’ zei hij tegen me. Hij had het over zichzelf in de derde persoon, zoals hij wel vaker deed. Ik begon in 2005 aan zijn biografie en een jaar later vroeg hij hoe ik vorderde. ‘Langzaam,’ moest ik toegeven. ‘Dat is goed,’ zei hij, ‘Gorbatsjov is moeilijk te begrijpen.’
Hij had gevoel voor humor. En hij was correct. De wereld is diep verdeeld waar het gaat om het analyseren van Gorbatsjov. Velen, vooral in het Westen, zien hem als de grootste staatsman van de tweede helft van de twintigste eeuw. In Rusland krijgt hij echter alom de schuld van de ineenstorting van de Sovjet-Unie en van de daarmee gepaard gaande economische crash. Bewonderaars waarderen vooral zijn visie en moed. Critici, onder wie enkele van zijn voormalige Kremlinvrienden, beschuldigen hem van alles tussen naïviteit en verraad. Het enige waar ze het over eens zijn, is dat hij vrijwel eigenhandig zijn land en de wereld heeft veranderd.

Download PDF

'Een prachtige biografie van de laatste Sovjetleider.'

de Volkskrant

'Indrukwekkend'

***** De Standaard

'Een weergaloze, filmische biografie.'

Trouw

‘Een genuanceerde, diepgravende, meeslepend geschreven biografie van een veelal onbegrepen, maar uitzonderlijke politieke leider'

Archie Brown

‘Taubman heeft een indrukwekkend boek geschreven over een even hoopvolle als beangstigende tijd.’

Susan Eisenhower

‘Een meesterlijk portret, onthullend en overtuigend.’

Booklist, starred review

‘Even briljant als zijn veelbekroonde biografie van Chroesjtsjov’

John Ellis

‘Taubman’s Gorbatsjov is een buitengewoon knappe prestatie’ 

John Lewis Gaddis

‘Een boeiend en aangrijpend portret van een van de meest invloedrijke Russische leiders.’

Kirkus, Starred Review