Home - Bericht

Boek 'Nederlandse jihadisten' doet stof opwaaien


Afgelopen woensdag verscheen het boek Nederlandse jihadisten, geschreven door terrorisme-experts Edwin Bakker en Peter Grol. Het boek doet veel stof opwaaien, onder meer in het NRC , het AD, De Telegraaf op NOS.nl en in verschillende tv-programma's.

De NOS besteedt vooral aandacht aan de kritiek die Bakker en Grol hebben op het Nederlandse beleid. Het debat over Syriëgangers is volgens de auteurs gepolitiseerd en gepolariseerd. Daarnaast is er te weinig aandacht voor het geweld de Nederlandse jihadisten gebruiken in het buitenland.

Lees het hele artikel van de NOS hier.

nrc.next plaatste een uitgebreid artikel met korte biografieën van een aantal Nederlandse Syriëgangers die in het boek worden beschreven, en een interview met de auteurs. Een fragment:

'Nieuws over wat Syrië-gangers ginds uitspoken, ebt hier in Nederland meestal snel weg, zegt Bakker, hoogleraar terrorisme en contraterrorisme aan de universiteit van Leiden. "Ten onrechte! Neem die Nederlandse jongen die een zelfmoordaanslag in Bagdad uitvoerde, met 23 doden tot gevolg. Dat is toch enorm?” Nederland is een "egocentrisch land”, vindt Bakker. "We vinden alles best zolang die jongens maar daar blijven.”

Lees het hele artikel hier.

Het Parool plaatst een interview met de twee auteurs, waarin ze zich kritisch uitlaten over het Nederlandse beleid. 

'Bakker: "Heeft iemand Mark Rutte al eens gevraagd wat hij doet om de burgers dáár [in Syrië en Irak, red.] te verlossen van deze dreiging? De premier van Nederland zegt: ik ehb liever dat ze in Syrië sterven dan dat ze terugkeren. "Ik zou wel eens willen weten hoe hij dat dacht te gaan bevorderen," zegt Bakker. "Is hij voor targeted killing, zoals de Fransen, de Britten en de Amerikanen? Het blijft juridisch lastig, maar wat zou jij doen als je de coördinaten hebt van een persoon die van plan is de volgende dag een dorp uit te moorden en je hebt je eigen F-16's in de lucht hangen? Ga je schieten?" Bakker wel."

Lees het hele artikel van Het Parool hier. (voor Paroolabonnee's) 

Een artikel in De Telegraaf focust onder meer op de fatale afloop van de strijd in Syrië:

'Bakker en Grol  "Van de mensen uit ons boek is straks iedereen dood behalve één, die is teruggekeerd”, zegt Bakker. Zijn collega vult aan: "De strijders in Raqqa zijn omsingeld en vechten zich waarschijnlijk dood. Deserteren kan niet. De strijd is meedogenloos. Witte vlaggen worden niet gehesen. En als het gebeurt, dan heeft het geen zin."'

Lees het artikel van De Telgraaf hier.Ander nieuws


Win een gesigneerd exemplaar van 'Noord' van Sien Volders

Op het nachtkastje van... Fiona Mozley

Becoming, de memoires van Michelle Obama, verschijnt 13 november 2018

Win 'Het verborgen brein' van John Bargh

Roelof ten Napel tekent contract bij Hollands Diep

Win 'Elmet' van Fiona Mozley

Lieve oma...