Boeken - Boek

Land van dadels en prinsen

Frank Nellen


Paperback, 208 p.
ISBN: 9789048848676 | € 21.99 | 09-10-2019
Ebook | ISBN: 9789048848683 | € 9.99

Na een ruzie met zijn vader besluit de vijftienjarige Simon de zomer door te brengen bij zijn oom, die in een Parijse banlieue woont. Daar ontmoet hij Youssef, een Algerijnse jongen met een hang naar avontuur. De twee zijn al snel onafscheidelijk. Samen klimmen ze op gebouwen en zwerven ze over de daken van de stad - steeds hoger, op zoek naar het gevoel vrij te zijn. Maar wanneer Simon door een ongelukkig toeval Youssefs grootste geheim ontdekt, komt hun vriendschap onder druk te staan. Steeds sneller drijven de jongens uit elkaar, met fatale gevolgen voor henzelf én voor vele anderen.

Land van dadels en prinsen is een verhaal over vriendschap en verraad, over terrorisme, over de tijd waarin we leven en de ongemakkelijke verhouding die mensen met een migratieachtergond vaak hebben met het land waarin ze wonen.

Hoofdstuk 1
Tulard, 2019

Om Tulard heen roepen voorbijgangers in hun telefoons dat ze nog leven, dat ze naar huis komen. Het is druk in de Rue Royale. Een jonge vrouw botst tegen hem op. Hij wil zich veront schuldigen, maar ze is alweer verdwenen. Achter hem zegt iemand dat die klootzakken het alweer gefl ikt hebben.
    De stad is als een mierenhoop waar iemand tegenaan heeft geschopt. Iedereen beweegt, wil ergens anders zijn. Rusteloze blikken, verplaatsing als middel tegen de doodsangst. Tulard is de straten nu alweer moe. Liever was hij in zijn leunstoel blijven zitten, omringd door zijn boeken. 
    Zonder zijn pas te vertragen kijkt hij omhoog naar de donkere lucht, voorbij de uithangborden en neonreclame. Door het straatlicht zijn de sterren niet te zien. Alsof het heelal ophoudt bij de dakgoten en gevelspitsen.

Download PDF

'Een actueel verhaal over onbegrip en vooroordelen.' 

**** Boekiewoogie

'Een fantasierijk boek, op het lieflijke en dromerige af.'

NRC

'Een mooi boek dat zich op verschillende manieren laat lezen, als een roman over sociale herkenning, maar ook over de unieke vrijheid van de grootstedelijke beoefenaars van de klim- en rensport parcours, of over de ontluikende mannelijkheid van opgroeiende tieners.'

Literair Nederland
  • Shortlist Beste Boek voor Jongeren 2020