Zoeken
Op het nachtkastje van... Graeme Macrae Burnet
Elke twee weken leggen we het leesgedrag van onze (inter)nationale auteurs onder de loep. Wat ligt er op hun nachtkastje? Wie is hun favoriete schrijver? En welk boek vonden zij niet om door te komen?

Op het nachtkastje van... Graeme Macrae Burnet

Gepubliceerd op 8 juni, 2017 om 00:00, aangepast op 28 mei, 2021 om 16:25

Deze week is het de beurt aan Graeme Macrae Burnet, die met zijn roman Zijn bloedige plan op de shortlist van de Man Booker Prize stond. Onlangs werd dit boek uitgeroepen tot Vrij Nederland Thriller van het Jaar 2017.

 

Welke boeken liggen er nu op je nachtkastje?

Ik ga binnenkort naar Rusland, dus een paar korte verhalen van Tsjechov en Tolstoj. En (altijd) een paar Simenons, een biografie van Émile Zola, en een knappe nieuwe novelle van Louise Hutcheson, getiteld The Paper Cell.

 

Wat is het beste boek dat je ooit hebt gelezen?

The Wicked Boy, van Kate Summerscale, het fascinerende (en waargebeurde) verhaal van een veertienjarige jongen die in het Londen van omstreeks 1890 zijn moeder om zeep hielp. Ongelofelijk fascinerend, fantastisch gedocumenteerd en elegant geschreven.

 

Welk boek heeft je aan het huilen gebracht?

La Femme de Gilles van Madeleine Bourdouxhe, een klein kunstwerk. Vooral de scène met de toffees is hartverscheurend.

 

Welke schrijvers van deze tijd bewonder je het meest?

Vanwege zijn meesterschap over vorm, maar ook zeker vanwege zijn politieke insteek, Michel Houellebecq.

 

Om welk boek heb je het meest moeten lachen?

George Orwell is de grappigste schrijver die ik ken, en Keep the Aspidistra Flying is zijn leukste boek, op een heel Britse, genant-komische manier.

 

Wie is je favoriete romanpersonage?

Dat moet wel Raskolnikov zijn: humeurig, gek, tegendraads. Net als Misdaad en Straf zelf bruist hij van leven.

 

Wat je je favoriete liefdesverhaal in de literatuur?

Madame Bovary of Ivan Klíma’s A Summer Affair.

 

Je geeft een etentje. Welke drie auteurs (dood of levend) nodig je uit?

George Orwell, Edna O’Brien en Marjane Satrapi.

 

Wat is het meest overschatte boek?

Een moeilijke vraag, want als ik iets niks vind dan stop ik meestal gewoon met lezen (het leven is te kort voor slechte boeken). Maar ik vond The Naked Lunch van William Burrough niet zo.

 

En welk het meest ondergewaardeerde?

Georges Simenon’s Antoine et Julie (ook bekend als The Magician) is, net als La Femme de Gilles, een prachtig uitgevoerd portret van een verwelkende relatie.

 

Wiens levensverhaal zou je willen schrijven?

Ik zou  sowieso graag een keer non-fictie willen schrijven. Ik zou het geweldig vinden om me te verdiepen in James Bruce Thomson, de Schotse psychiater die echt bestaan heeft en ook voorkomt in Zijn bloedige plan.

 

Wat is het laatste boek waarvan je dacht: had ik het maar geschreven?

Hoe meer ik schrijf, hoe vaker ik me realiseer dat niemand iemand anders’ boek kan schrijven, maar er zijn passages in Stephens recente Schotse heldenroman A Book of Death and Fish die me groen deden zien van schrijversjaloezie.

 

Wie is je favoriete romanschrijver/dichter aller tijden?

Dat moet Simenon zijn – de meester der fictie.

 

Auteurs
Auteur: Graeme Macrae Burnet

Graeme Macrae Burnet is opgegroeid in Kilmarnock, Schotland. Na enkele jaren te hebben gewerkt als docent Engels in Praag, Bordeaux, Porto en Londen, keerde hij terug naar Glasgow, waar hij acht jaar voor diverse televisiemaatschappijen heeft gewerkt. De verdwijning van Adèle Bedeau werd bekroond met een New Writer's Award van Scottish Book Trust. Zijn bloedige plan werd geshortlist voor de Man Booker Prize en won de VN Thrillerprijs.

Op de hoogte blijven van de nieuwste boeken, evenementen en exclusieve acties?
Meld je dan hieronder aan voor onze maandelijkse literaire nieuwsbrief met informatie over nieuwe en binnenkort te verschijnen boeken, auteursinfomatie en activiteiten.
Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws