Zoeken
Op het nachtkastje van... Omar Robert Hamilton
Elke twee weken leggen we het leesgedrag van onze (inter)nationale auteurs onder de loep. Wat ligt er op hun nachtkastje? Wie is hun favoriete schrijver? En welk boek vonden zij niet om door te komen?

Op het nachtkastje van... Omar Robert Hamilton

Gepubliceerd op 20 oktober, 2017 om 00:00, aangepast op 28 mei, 2021 om 16:25

Deze week is het de beurt aan schrijver en filmmaker Omar Robert Hamilton, auteur van De stad wint altijd.

Welke boeken liggen en nu op je nachtkastje?
De boeken waar ik nu vaak aan denk zijn: Matthew Desmond: Evicted, J.M. Coetzee: The Childhood of Jesus, Philip Mirowski: The Road From Mont Pelerin en China Miéville: October.

Wat is het beste boek dat je ooit hebt gelezen?
Carbon Democracy van Timothy Mitchell en Station Eleven van Emily St. John Mandel zijn de eerste die nu in me opkomen.

Welk boek heeft je aan het huilen gebracht?
Mijn vrouw, Yasmin El-Rifae, liet me gisteren een paar pagina’s zien van het boek waar ze nu aan werkt, toen moest ik een klein beetje huilen…

Welke schrijvers van deze tijd bewonder je het meest?
Er zijn zoveel mensen die momenteel zeer belangrijk werk doen. Schrijvers die urgente dingen over het heden schrijven zijn: Hisham Matar, Pankaj Mishra, Ahdaf Soueif, Sabrina Mahfouz, China Miéville, Naomi Klein, Jack Shenker, Andrew O’Hagan, Ta-Nehisi Coates, Maggie Nelson, Rickey Laurentiis, Rachel Shabi, Solmaz Sharif, Natalie Diaz. Deze lijst is nog veel langer – deze crisisjaren zijn een cruciaal moment. Een oude wereld sterft, maar wat komt ervoor in de plaats? Sommige van bovenstaande schrijvers zijn echt betrokken bij deze strijd.

Om welk boek heb je het meest moeten lachen?
Oh man. Iets deed me recentelijk enorm lachen. Wat was het? Ik kan het me niet herinneren, maar mocht je gegarandeerd willen lachen, lees dan de memoirs van Brigid Keenan.

Wie is je favoriete romanpersonage?
Het is moeilijk om Colonel Aureliano Buendía te weerstaan.

Wat je je favoriete liefdesverhaal in de literatuur?
Ik wilde echt dat de hoofdpersoon in Moonlight gelukkig zou zijn. Ik hoopte zo dat hij aan het einde van de film gelukkig zou zijn…

Je geeft een etentje. Welke drie auteurs (dood of levend) nodig je uit?
Maakt het uit of ze een leuke avond hebben of is dit puur voor mijn eigen interesse? Als een goede gastheer zou ik mensen uitnodigen die elkaar interessant vinden… Dus misschien Karl Marx, Rosa Luxemburg en Antonio Gramsci. Maar dan gaat het gesprek me waarschijnlijk de pet te boven. Of ik zou Homerus, Shakespeare en George Eliot uitnodigen. Zij kunnen goed met elkaar. Er zijn eindeloze combinaties. Wat denk je van William Blake, Syvlia Plath en William Faulkner? Dat zou pas een intense avond zijn…

Wat is het meest overschatte boek?
Ooit? Die is moelijk. Ik heb nooit de ophef over To Kill a Mockingbird begrepen. Of over The Great Gatsby. Ik zou ze moeten herlezen, maar ik herrinner me dat ze me koud lieten.

En welk het meest ondergewaardeerde?
Ik weet niet. Ik denk niet dat ik een paar onbekende, onbegrepen boeken ken waar ik echt fan van ben.

Wiens levensverhaal zou je willen schrijven?
Ik zou alles laten vallen om Zidane’s autobiographie te schrijven. Of als Terrence Malick [filmregisseur, red.] zou bellen.

Wat is het laatste boek waarvan je dacht: had ik het maar geschreven?
A Song of Ice & Fire, van George R. R. Martin (red.)

Wie is je favoriete romanschrijver/dichter aller tijden?
Moeilijk, moeilijk. Ik denk dat je favoriete auteur om de paar jaar moet veranderen. Toen ik een tiener was, was het Patricia Highsmith. Daarna was het Márquez. Midden twintig was ik enorm fan van Faulkner. Nu zou het misschien James Baldwin zijn. Maar je hebt nooit maar één favoriete schrijver.

 

Omar Robert Hamilton zal op 3 november op Crossing Border staan.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws