Zoeken
Het nachtkastje van... Roelof ten Napel
Elke twee weken leggen we het leesgedrag van onze (inter)nationale auteurs onder de loep. Wat ligt er op hun nachtkastje? Wie is hun favoriete schrijver? En welk boek vonden zij niet om door te komen?

Het nachtkastje van... Roelof ten Napel

Gepubliceerd op 19 oktober, 2020 om 00:00, aangepast op 17 februari, 2022 om 09:27

Deze week is het de beurt aan Roelof ten Napel, wiens nieuwe roman, Een zoon van, volgende maand uitkomt. Van zijn hand verschenen eerder de poëziebundels Het woedeboek (2018) en In het vlees (2019) bij Hollands Diep. 

Welke boeken liggen er nu op je nachtkastje?
De Outline-trilogie van Rachel Cusk. En ik ben veel aan het herlezen: de essays van Iris Murdoch, Simone Weil, Judith Shklar.

Wat is het beste boek dat je ooit hebt gelezen?
Een oneerlijke vraag, want boeken worden beter van elkaar. Maar Franz Kafka’s Oktavhefte spelen in mijn lezen en denken een flinke rol. Daaromheen heeft zich een stel auteurs verzameld. In min of meer willekeurige volgorde: Emily Dickinson, Paul Celan, Edmond Jabès, Anne Carson, Roland Barthes, Jacques Derrida, Iris Murdoch, Judith Shklar, Matsuo Bashō, James Baldwin, Meister Eckhart, Audre Lorde, Annie Ernaux, Søren Kierkegaard, Simone Weil, Walter Benjamin, Ta-Nehisi Coates, Ludwig Wittgenstein, Carl Schmitt, Robert Musil, Virginia Woolf, Rainer Maria Rilke, Zhuang Zi, Jesse Ball, Alice Munro, Édouard Levé, Martin Heidegger, Andrea Long Chu, Vsevolod Nekrasov, Edward Said, Elaine Scarry, Rebecca Solnit, Jorge Luis Borges.

Welk boek heeft je aan het huilen gemaakt?
Dat overkomt me eerder door andere kunstvormen, boeken werken toch vaak trager, minder direct. Al kreeg recent een gedicht van Wendell Berry het voor elkaar. En een fragment uit de Ilias.

Welke schrijvers van deze tijd bewonder je het meest?
Het meest, het meest. Weet ik veel. Ik ben blij met de dichters waarmee ik deze tijd mag delen – een opsomming laat ik achterwege.

Om welk boek heb je het meest moeten lachen?
Onbedoeld, maar de ramptoeristische poëzie van William McGonagall werkt sterk op mijn lachspieren. Zie bijvoorbeeld het absolute meesterwerk ‘The Tay Bridge Disaster’.

Wie is je favoriete romanpersonage?
Geryon uit Anne Carsons Autobiography of Red.

Wat is de beste thriller ooit geschreven?
Misdaad en straf, misschien.

Wat is je favoriete liefdesverhaal in de literatuur?
Een van m’n favoriete liefdesgedichten is Antjie Krogs ‘Hoe zeg je dat’.

Je geeft een etentje. Welke drie auteurs (dood of levend) nodig je uit?
Sei Shōnagon, om mee te roddelen, Oscar Wilde, om mee te roddelen, Joan Didion, als ze zin heeft om te roddelen.

Wat is het meest overschatte boek?
Als je een boek daadwerkelijk gelezen hebt, kun je het niet over- of onderschatten – elke leeservaring is er één. En als je een boek niet daadwerkelijk gelezen hebt, is elke mening die je erover uit een slap excuus van polemiek. (Maar De aanslag van Harry Mulisch is het boek dat, omdat het me verplicht werd opgegeven, geen schijn van kans heeft gemaakt.)

En welk het meest ondergewaardeerde?
De honden jagen niet meer van A. Alberts.

Wiens levensverhaal zou je willen schrijven?
Dat van Michael Servet – vluchtte voor Spaanse katholieken naar Frankrijk, voor Franse katholieken naar Genève, alwaar hij door Johannes Calvijn werd verbrand. Arme man.

Wat is het laatste boek waarvan je dacht: had ik het maar geschreven?
Dat heb ik zelden. Ik ben blij met wat ik schrijf, en ben blij dat ik de boeken die ik mooi vind niet geschreven heb – anders had ik ze niet op dezelfde manier kunnen lezen. Maar ik bewonder de toewijding van Simone Weil in de tijd dat ze haar fabrieksdagboeken schreef.

Wie is je favoriete romanschrijver/dichter aller tijden?
Ik heb al genoeg namen genoemd, en ga daar niet uit kiezen.

Auteurs
Auteur: Roelof ten Napel

Roelof ten Napel (Joure, 1993) is dichter, essayist en schrijver. Hij ontving de Grote Poëzieprijs voor Dagen in huis, en werd genomineerd voor de Joost Zwagerman Essayprijs, de C. Buddingh'-prijs en de Poëziedebuutprijs. Zijn poëzie is vertaald, en zijn roman Het leven zelf werd bewerkt voor toneel. Over het zwijgen is zijn derde roman.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws