Zoeken
Het nachtkastje van... Manik Sarkar
In deze rubriek leggen we het leesgedrag van onze (inter)nationale auteurs onder de loep. Wat ligt er op hun nachtkastje? Wie is hun favoriete schrijver? En welk boek vonden zij niet om door te komen?

Het nachtkastje van... Manik Sarkar

Gepubliceerd op 12 augustus, 2021 om 13:58, aangepast op 6 januari, 2022 om 10:25

Deze keer is het de beurt aan auteur Manik Sarkar. Zijn debuutroman zal in 2022 bij Hollands Diep verschijnen.

Welke boeken liggen er nu op je nachtkastje?
Wij zijn licht van Gerda Blees heb ik net uit, en ik ben net begonnen in Confrontaties van Simone Atangana Bekono.

Wat is het beste boek dat je ooit hebt gelezen?
Er is ontzettend veel dat ik geweldig vind, een duidelijke favoriet heb ik niet. Er zijn een stuk of wat boeken die ik niet durf te herlezen omdat ze alleen maar kunnen tegenvallen: Over het water van H.M. van den Brink is er een, De vlucht van Jesus Carrasco is een andere.

Welk boek heeft je aan het huilen gemaakt?
Ik huil niet zo snel om boeken, maar van La vie devant soi van Romain Gary krijg ik altijd een brok in de keel. Net zoals van Niemandsland van Hisham Matar. En een paar maanden geleden heb ik Dichter van dienst van F. Starik gelezen, over dichters die gedichten schrijven voor de uitvaart van mensen die een eenzame dood zijn gestorven. Dat liet me ook niet onberoerd.

Welke schrijvers van deze tijd bewonder je het meest?
Ik ken geen schrijver met meer lef dan Lydia Davis, daar ben ik verschrikkelijk jaloers op. Rana Dasgupta is een Indiase schrijver die ik bewonder om zijn vertelkunst.

Om welk boek heb je het meest moeten lachen?
In mijn puberteit heb ik de verhalen van P.G. Wodehouse verslonden. Later de Petersburgse verhalen van Gogol, het verzameld werk van Remco Campert... Er is zoveel goede komedie, gelukkig.

Wie is je favoriete romanpersonage?
De verteller in Aantekeningen van een jonge arts van Boelgakov is een eeuwige twijfelaar in wie ik veel van mezelf herken.

Wat is de beste thriller ooit geschreven?
Op het hoogtepunt van zijn roem wilde Stephen King weleens weten of hij zijn succes alleen nog maar aan zijn reputatie te danken had, en daarom liet hij een aantal boeken uitgeven onder het pseudoniem Richard Bachman. Die heten dan ook The Bachman Books, en ze behoren voor mij tot het beste wat ooit op thrillergebied is verschenen.

Wat is je favoriete liefdesverhaal in de literatuur?
Pan van Knut Hamsun, al loopt dat niet zo goed af. Ik was begin twintig toen ik het las en dat is denk ik precies de goede leeftijd. Het spoor van je bloed in de sneeuw van Márquez, alleen al vanwege de titel.

Je geeft een etentje. Welke drie auteurs (dood of levend) nodig je uit?
Ik ben zo bang dat ze tegen zullen vallen... Ik durf het aan met Hisham Matar, een schrijver van wie ik drie boeken heb vertaald en die ik twee keer op het nippertje niet heb ontmoet; met Kurt Vonnegut, van wie ik lang niet alles heb gelezen maar die me interessant lijkt; en met Leonard Nolens, voor verstilde gesprekken in het holst van de nacht.

Wat is het meest overschatte boek?
Kapitein Corelli’s mandoline. Het staat in alle Facebooklijstjes van ‘de 100 beste boeken ooit’, maar ik heb er letterlijk niets van onthouden.

En welk het meest ondergewaardeerde?
Ik denk dat er heel veel schitterende literatuur bestaat in obscure talen, of boeken die nooit zijn verschenen omdat de auteur te verlegen was om naar een uitgever te stappen.

Wiens levensverhaal zou je willen schrijven?
Bram Moszkowicz. Maar dan wel als roman.

Wat is het laatste boek waarvan je dacht: had ik het maar geschreven?
Rivieren van Martin Michael Driessen. Het parfum van Süskind.

Wie is je favoriete romanschrijver/dichter aller tijden?
Als ik echt moet kiezen zeg ik Nikolai Gogol.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws