Zoeken
Het nachtkastje van... Daniël Vis
In deze rubriek leggen we het leesgedrag van onze (inter)nationale auteurs onder de loep. Wat ligt er op hun nachtkastje? Wie is hun favoriete schrijver? En welk boek vonden zij niet om door te komen?

Het nachtkastje van... Daniël Vis

Gepubliceerd op 7 december, 2022 om 13:30, aangepast op 7 december, 2022 om 13:34

Deze week is het de beurt aan auteur Daniël Vis. Van hem verschenen eerder de poëziebundels Crowdsurfen op laag water, Insect redux (genomineerd voor de J.C. Bloem-poëzieprijs) en Het weefsel. In 2021 ontving hij de tweejaarlijkse Frans Vogel-poëzieprijs voor dichters met een beginnend oeuvre. Een woelend lichaam, verschenen in september 2022, is zijn debuutroman. 


Welke boeken liggen er nu op je nachtkastje?

Dat is een nogal eclectische mix, ten dele het gevolg van de buurtboekenkastjes hier. Maar momenteel is de stapel: Kromme ploeg van Itamar Vieira Junior, In strijd met Allah? (essays uit Trouw), een vegetarisch kookboek uit de tijd dat kookboeken nog als pockets werden uitgegeven (en men kikkererwten nog een noviteit vond). Elementaire deeltjes van Houellebecq heb ik net gelezen en ik ben er nog steeds niet zeker van wat ik er nou precies van vind, Over het water van H.M. Van den Brink (prachtige novelle over roeien op de Amstel, echt een aanrader) en Psychedelic apes, ooit geleend van Alexis de Roode en nog steeds niet gelezen.


Welk boek heeft je aan het huilen gemaakt?

Het is al enkele jaren geleden, maar ik herinner het me bijzonder helder, Flauberts kortverhaal Een eenvoudige ziel, tranen met tuiten.

 

Om welk boek heb je het meest moeten lachen?

Dat moet haast wel Turks Fruit zijn. 'Dat is walvisvlees! En plotseling begon iedereen te nippen, alsof er graten in konden zitten.' parafraseer ik even. Zelfs nu nog maakt het me giechelig als een drilpudding.

 

Wat is een klassieker die iedereen gelezen moet hebben?

Bestaan er werkelijk boeken die iedereen gelezen moet hebben? Laat ik deze vraag samen nemen met de vraag welk boek ik iedereen aanraadt, en dan natuurlijk meerdere titels noemen. Qua poëzie raad ik het verzameld werk van George Oppen aan. Wat betreft proza raad ik Other Voices, Other Rooms van Truman Capote en To Kill a Mockingbird van Harper Lee aan. En van recentere datum On Earth We’re Briefly Gorgeous van Ocean Vuong.

 

Wat is het laatste boek dat je niet hebt uitgelezen?

Een van de Rainbow pockets die ik uit het voornoemde boekenkastje gehaald had, geen idee wat de titel was. Ik heb het, heel keurig, teruggebracht en het bleek zojuist bij een snelle check verdwenen.


Je geeft een etentje. Welke drie auteurs (dood of levend) nodig je uit?

Lastig, lastig; ze moeten het natuurlijk ook onderling naar hun zin (kunnen) hebben, of juist niet... lekker rellen. Ik ga sowieso voor Truman Capote, hoewel die op een gegeven moment venijnig wordt van de drank (en later een heel exposé gaat publiceren van die avond). Maggie Nelson, dat behoeft geen betoog lijkt me, Salinger, want die komt anders nooit buitenshuis. Sonst noch? Weet je wat, ik schuif er gewoon een kindertafel tegenaan, waar de auteurs mogen zitten die waarschijnlijk rotzooi zullen maken, Hunter S. Thompson, Lewis Carroll en William Burroughs – dat lijkt me nu ook echt een trio dat elkaar zou mogen.
 

Welk boek raad je altijd aan anderen aan?

Naast mijn eigen roman? Dat is dan een De Slegte-vondst: Lithium for Medea, van Kate Braverman. Dat is nou eens waarlijk een roman die de geweldige titel dubbel en dwars waard is, of andersom.

 

Auteurs
Auteur: Daniël Vis

Daniël Vis (1988) is dichter en schrijver. Van hem verschenen eerder de poëziebundels Crowdsurfen op laag water, Insect redux (genomineerd voor de J.C. Bloem-poëzieprijs) en Het weefsel. In 2021 ontving hij de tweejaarlijkse Frans Vogel-poëzieprijs voor dichters met een beginnend oeuvre. Een woelend lichaam is zijn debuutroman.

Boeken
Daniël Vis - Een woelend lichaam
Daniël Vis

Een roman over verlangen, nabijheid, mensen en naar een lichaam om in te bestaan

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws