Zoeken
Het nachtkastje van... Gaite Jansen
In deze rubriek leggen we het leesgedrag van onze (inter)nationale auteurs onder de loep. Wat ligt er op hun nachtkastje? Wie is hun favoriete schrijver? En welk boek vonden zij niet om door te komen?

Het nachtkastje van... Gaite Jansen

Gepubliceerd op 21 februari, 2023 om 15:34, aangepast op 21 februari, 2023 om 15:38

Deze week is het de beurt aan auteur Gaite Jansen. Vorige week verscheen haar tweetalige poëziebundel Ode aan de Onstilbare.


Welke boeken liggen er nu op je nachtkastje?

Come as You Are - Emily Nagoski

Devotions (the selected poems of) - Mary Oliver

All the women in my brain (and other concerns) - Betty Gilpin

The Hours - Michael Cunningham

 

Wat is het beste boek dat je ooit hebt gelezen?

Dat vind ik een iets te grote vraag. Een boek dat in ieder geval grote indruk op mij maakte in de tijd dat ik het las was Wild van Cheryl Strayed. 

En het afgelopen jaar las ik Three Women, van Lisa Taddeo en Het achtste leven (voor Brilka) van Nino Haratischwili en die boeken maakten ook een enorme indruk.  


Welk boek heeft je aan het huilen gemaakt?

Het achtste leven (voor Brilka) van Nino Haratischwili. Het maakte niet alleen grote indruk, het zorgde ook voor tranen tijdens het lezen.

 

Om welk boek heb je het meest moeten lachen?

I’m Glad My Mom Died van Jeannette McCurdy. 

En ik lees nu All the women in my brain (and other concerns) van Betty Gilpin en daarbij ben ik ook continu hardop aan het lachen.

 

Van welke schrijver lees je elk boek dat uitkomt?

Lisa Taddeo, Yrsa Daley-Ward, Cheryl Strayed, Glennon Doyle,  en vanaf nu ook Jeannette McCurdy en Betty Gilpin.

 

Lees je boeken graag opnieuw? En naar welk boek grijp je dan terug? 

Poëzie lees ik graag opnieuw. En dan bijvoorbeeld Bone van Yrsa Daley-Ward of alles wat Mary Oliver ooit schreef.Wie is je favoriete romanpersonage?

Ik heb niet één favoriet. Ik ga elke keer opnieuw helemaal mee in de personages die ik lees. En ik denk vaak ‘wat zou interessant zijn om als actrice te spelen’. Ik las bijvoorbeeld The Girls van Emma Cline en zag meteen voor me hoe leuk de personages van die vrouwen zouden zijn om te spelen. 

 

Wat is een klassieker die iedereen gelezen moet hebben? 

Verhalen van de oude Grieken. Zoveel goede hedendaagse verhalen vinden hun wortels in verhalen uit de Griekse mythologie. Stephen Fry heeft een aantal boeken uitgegeven (Mythos, Helden, Troje) waarin hij een aantal van deze verhalen op behapbare wijze aan ons verteld. Echt geweldig om deze boeken te lezen. 


Wat is je favoriete liefdesverhaal in de literatuur?

Dat vind ik heel lastig, het zijn er te veel en het is te verleidelijk om hier iets heel pretentieus te noemen (zoals Anna Karenina). Als ik het even voor mezelf beperk tot een boek met het liefdeslijntje als thema, dat ik recent gelezen heb en dat me echt raakte dan vond ik bijvoorbeeld Normal People van Sally Rooney echt prachtig.  

 

Welk boek heeft je in het afgelopen jaar het meest verrast?

Het achtste leven (voor Brilka) van Nino Haratischwili. Ik had niet verwacht dat ik bij zo’n dik boek ten alle tijden zo ontzettend geboeid zou blijven. 

 

Wat is het laatste boek dat je niet hebt uitgelezen?

Beautiful World, Where Are You van Sally Rooney. Ik heb ‘m tot iets over de helft gelezen en toen zat ik er nog steeds niet in. Dus ik heb ‘m weg gelegd. 


Je geeft een etentje. Welke drie auteurs (dood of levend) nodig je uit?

Vet. Sowieso Shakespeare (ik ben heel benieuwd wie er dan precies aanschuift - of dat het er meerdere zijn. Of een vrouw -). Als tweede zit ik heel erg te twijfelen tussen Euripides en Sophocles.  Omdat ze allebei de basis hebben gelegd voor een eindeloze hoeveelheid theater. Ik zou ze allebei kiezen maar er moet natuurlijk ook nog een vrouw op mijn feestje komen, anders wordt het een saaie avond. Mary Oliver. 

Wow. Lievelingsfeest.

 

Welk boek raad je altijd aan anderen aan?

Wild van Cheryl Strayed omdat het het eerste boek is dat mijn leven veranderde. 

Auteurs
Auteur: Gaite Jansen

Gaite Jansen (1991) is actrice. Van jongs af aan vertolkt ze (hoofd)rollen in Nederlandse films als 170Hz, Supernova, Hoe duur was de Suiker en televisieseries als In Therapie en Hollands Hoop. Na haar opleiding aan de Toneelacademie in Maastricht sloot ze zich voor een aantal jaar aan bij Ivo van Hove's Internationaal Theater Amsterdam (Voormalig Toneelgroep Amsterdam) In 2017 maakte ze haar internationale televisiedebuut in het derde seizoen van de Britse serie Peaky Blinders. Sindsdien is ze als actrice de landsgrens over gegaan en combineert ze nationale (Bo, Happy Ending) met internationale (Jett, Leopard Skin) producties.

Boeken
Gaite Jansen - Ode aan de Onstilbare
Gaite Jansen

Een ode aan onstilbaar verlangen

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws