Zoeken
Een sterrenregen en loftrompetten voor Katie Roiphe
Afgelopen weekend stonden de kranten wederom vol met paginagrote foto's van Katie Roiphe. Trouw en het Nederlands Dagblad plaatsten allebei een groot interview, en Maarten Moll noemde het in zijn column in Het Parool: 'Het beste boek over sterven dat ik las.' Een beknopt overzicht van de pers tot nu toe:

Een sterrenregen en loftrompetten voor Katie Roiphe

Gepubliceerd op 27 februari, 2017 om 00:00, aangepast op

Sinds de publicatie van Katie Roiphe's nieuwste boek Het uur van het violet, blaast de (inter)nationale pers een unanieme loftrompet. Na het optreden van Connie Palmen in DWDD volgde er een (voornamelijk Vlaamse) sterrenregen, onder meer in de Gazet van Antwerpen (****), De Standaard (****), Focus Knack (*****), en De Morgen (****). 

De Nederlandse pers is minder scheutig met sterren, maar des te lovender in bewoordingen. Een greep uit de recensies:

'Roiphe bezit de gave andermans feilbaarheid scherp te beschrijven zonder ooit te vervallen in iets wat neigt naar een morele veroordeling.' - De Groene Amsterdammer

'Dapper, soepel geschreven boek, waarin de schrijfster je de zwaktes van je helden laat voelen.' - Trouw

'Een fraai amalgaam van biografische schetsen, tekstanalyse en associatieve overpeinzingen. (...) Scherp en teder.' - VPRO Boeken

Afgelopen weekend kwamen daar nog een aantal schitterende interviews en recensies bij:

NRC Handelsblad publiceerde al eerder een interview met Katie Roiphe, waarin Auke Hulst haar het hemd van het lijf vroeg. Dit weekend schreef ook Frits Abrahams dat het boek hem aangenaamd verrast had. Roiphe voegt volgens hem iets wezenlijks toe aan de kennis over met name de laatste dagen van John Updike. Lees de hele recensie hier.

Het Nederlands Dagblad noemde Het uur van het violet 'Indrukwekkend en geregeld ontroerend'. Maurice Hoogendoorn ging met Roiphe in gesprek over haar angst voor de dood, het egoïsme van haar zes onderwerpen, en de romantisering van het sterven door nog levende zielen. Lees het interview hier.

En last but not least plaatste Trouw een prachtig interview van Yann Ruyters met Roiphe, met vragen als: 'Is doodgaan een kunstje dat je moet leren?' en 'Is dit boek een poging tot het scheppen van troost?'. Lees het interview hier.

Ter afsluiting noteerde Maarten Moll zaterdag dat Het uur van het violet het mooiste boek is over sterven dat hij ooit gelezen heeft. De redactie van Hollands Diep kan niet anders dan het hier roerend mee eens zijn. 

De studeerkamer van Maurice Sendak.

Auteurs
Auteur: Katie Roiphe

Katie Roiphe heeft verschillende veelgeprezen boeken op haar naam staan, waaronder Het uur van het violet. Essays en artikelen van haar hand verschenen onder andere in The New York Times, The Washington Post, The New Yorker en The Paris Review. Ze promoveerde aan Princeton University in de literatuurwetenschap en is directeur van de vakgroep Cultural Reporting and Criticism aan New York University. Ze woont in Brooklyn.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws