Zoeken
Boek 'Nederlandse jihadisten' doet stof opwaaien
Afgelopen woensdag verscheen het boek Nederlandse jihadisten, geschreven door terrorisme-experts Edwin Bakker en Peter Grol. Het boek doet veel stof opwaaien, onder meer in het NRC , het AD, De Telegraaf op NOS.nl en in verschillende tv-programma's.

Boek 'Nederlandse jihadisten' doet stof opwaaien

Gepubliceerd op 29 maart, 2017 om 00:00, aangepast op 31 maart, 2017 om 00:00

De NOS besteedt vooral aandacht aan de kritiek die Bakker en Grol hebben op het Nederlandse beleid. Het debat over Syriëgangers is volgens de auteurs gepolitiseerd en gepolariseerd. Daarnaast is er te weinig aandacht voor het geweld de Nederlandse jihadisten gebruiken in het buitenland.

Lees het hele artikel van de NOS hier.

nrc.next plaatste een uitgebreid artikel met korte biografieën van een aantal Nederlandse Syriëgangers die in het boek worden beschreven, en een interview met de auteurs. Een fragment:

'Nieuws over wat Syrië-gangers ginds uitspoken, ebt hier in Nederland meestal snel weg, zegt Bakker, hoogleraar terrorisme en contraterrorisme aan de universiteit van Leiden. "Ten onrechte! Neem die Nederlandse jongen die een zelfmoordaanslag in Bagdad uitvoerde, met 23 doden tot gevolg. Dat is toch enorm?” Nederland is een "egocentrisch land”, vindt Bakker. "We vinden alles best zolang die jongens maar daar blijven.”

Lees het hele artikel hier.

Het Parool plaatst een interview met de twee auteurs, waarin ze zich kritisch uitlaten over het Nederlandse beleid. 

'Bakker: "Heeft iemand Mark Rutte al eens gevraagd wat hij doet om de burgers dáár [in Syrië en Irak, red.] te verlossen van deze dreiging? De premier van Nederland zegt: ik ehb liever dat ze in Syrië sterven dan dat ze terugkeren. "Ik zou wel eens willen weten hoe hij dat dacht te gaan bevorderen," zegt Bakker. "Is hij voor targeted killing, zoals de Fransen, de Britten en de Amerikanen? Het blijft juridisch lastig, maar wat zou jij doen als je de coördinaten hebt van een persoon die van plan is de volgende dag een dorp uit te moorden en je hebt je eigen F-16's in de lucht hangen? Ga je schieten?" Bakker wel."

Lees het hele artikel van Het Parool hier. (voor Paroolabonnee's) 

Een artikel in De Telegraaf focust onder meer op de fatale afloop van de strijd in Syrië:

'Bakker en Grol  "Van de mensen uit ons boek is straks iedereen dood behalve één, die is teruggekeerd”, zegt Bakker. Zijn collega vult aan: "De strijders in Raqqa zijn omsingeld en vechten zich waarschijnlijk dood. Deserteren kan niet. De strijd is meedogenloos. Witte vlaggen worden niet gehesen. En als het gebeurt, dan heeft het geen zin."'

Lees het artikel van De Telgraaf hier.

Auteurs
Auteur: Edwin Bakker

Edwin Bakker is hoogleraar terrorismestudies aan de Universiteit Leiden en fellow van het International Centre for Counter-Terrorisme (IICT) in Den Haag. Zijn onderzoeksonderwerpen zijn de impact van terrorisme op de samenleving, jihadistisch terrorisme, jihadistische buitenlandse strijders en radicaliseringsprocessen.

Auteur: Peter Grol

Peter Grol is islamoloog. Zijn interesse en onderzoek richt zich op radicaal islamitische bewegingen in Nederland, radicaliseringsprocessen en jihadisme. De afgelopen jaren deed hij voor de Universiteit Leiden onderzoek naar de levensverhalen van Nederlandse jihadisten.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws