Zoeken
Redactiefavoriet van Melissa: De opvoeders
Deze winter doen we elke twee weken een boekje open over over ons eigen favoriete boek van Hollands Diep. Welk boek fascineert ons? Welk boek hield ons in de greep? Welk boek kan volgens ons onder de kerstboom niet ontbreken? Deze week vertelt adjunct-uitgever Melissa van der Wagt over haar redactiefavoriet De opvoeders.

Redactiefavoriet van Melissa: De opvoeders

Gepubliceerd op 1 december, 2017 om 00:00

Al langer was ik fan van de getalenteerde duizendpoot Stine Jensen. Ze is niet alleen filosofe, schrijfster en yogadocente, maar maakt ook relevante en goed bekeken programma’s voor televisie en theater. Samen met filosoof en schrijver Frank Meester schreef ze hét opvoedboek voor de bewuste ouder van nu. De opvoeders. Wat filosofie de schipperende ouder kan leren gaat in op de filosofische kant van het immer urgente thema ‘opvoeden’ en beschrijft wat ouders kunnen op steken van grote denkers.

Door het lezen van dit boek heb ik zelf niet alleen veel geleerd over een aantal klassieke en moderne filosofen, vooral komt goed naar voren dat het zoeken naar de beste opvoedmethode of de oplossing voor gebruikelijke opvoedproblemen van alle tijden is. Toch blijven vooral hedendaagse ouders twijfelen of hun aanpak - in het midden van streng zijn of juist luisteren naar je kind -  wel verantwoord is. En vooral wat dat zegt over henzelf. Hoe doe je het goed en wat creëert de beste situatie voor je kind, en dus voor jezelf als ouder?

Jensen en Meester overzien de bestaande berg aan klassieke en hedendaagse opvoedboeken en wisselen toegankelijke beschrijvingen van de meest bekende filosofische theorieën over ‘de wording van een mens’ af met aanstekelijke eigen anekdotes en lijstjes met tips en voorbeelden. Het meest interessante aan De opvoeders is dat het boek niet voorschrijft ‘hoe het moet’ maar ouders hun opvoeddilemma langs de meetlat van hun eigen waarden laat houden. Het zet aan tot bewust nadenken over je eigen handelen als opvoeder en dat, aldus Jensen en Meester, is het begin van het weten.

Een grote aanrader voor iedereen die van lezen houdt en dagelijks met kinderen werkt of voor ze zorgt!

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws