Zoeken
'Het woedeboek' van Roelof ten Napel op shortlist De Grote Poëzieprijs
Afgelopen woensdag werd bekend dat Het woedeboek van Roelof ten Napel op de shortlist van De Grote Poëzieprijs staat.

'Het woedeboek' van Roelof ten Napel op shortlist De Grote Poëzieprijs

Gepubliceerd op 7 februari, 2019 om 00:00, aangepast op 23 april, 2019 om 00:00

Uit het juryrapport:

'Het woedeboek is de weerslag van een geloofsval, zonder alle clichés die de Nederlandse literatuur op dat vlak zo rijk is. Er wordt niets afgelegd, niets verlaten, maar de dichter worstelt met de verscheurdheid tussen twee dingen die mens ten diepste definiëren: zijn traditie en het verlangen dat die traditie verbiedt en te schande maakt. Een zeer persoonlijk portret van de woede die een jonge homoseksueel in een streng Christelijke omgeving verscheurt: woede jegens de traditie, jegens de omgeving die hem omwille van die traditie loochent, en uiteindelijk ook woede jegens zichzelf. Met uiterste precisie, én met speels en lyrisch taalgebruik, legt Ten Napel de diepe en zelfdestructieve eenzaamheid bloot die met deze positie gepaard gaat. De afdeling "Jongen" leest als een theologie van de liefde.'

 

Het woedeboek is daarmee een van de zes shortlisters. Andere genomineerden zijn:

Nachtboot - Maria Barnas (Van Oorschot)
Stalker - Joost Decorte (Poëziecentrum)
Habitus - Radna Fabias (De Arbeiderspers)
Het woedeboek - Roelof ten Napel (Hollands Diep)
Genadeklap - Willem Jan Otten (Van Oorschot)
Onze kinderjaren - Xavier Roelens (Atlas Contact)

De jury van de eerste editie van De Grote Poëzieprijs bestaat uit dichter Joost Baars, hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde Yra van Dijk, schrijver en presentator Adriaan van Dis, documentairemaker Cindy Kerseborn en dichter en theatermaker Maud Vanhauwaert. De Grote Poëzieprijs bekroont de beste Nederlandstalige bundel van het jaar met een geldbedrag van € 25.000,-. De winnaar van de eerste editie van De Grote Poëzieprijs zal op 16 juni a.s. tijdens het 50e Poetry International Festival bekend worden gemaakt.

Auteurs
Auteur: Roelof ten Napel

Roelof ten Napel (Joure, 1993) is dichter, essayist en schrijver. Hij ontving de Grote Poëzieprijs voor Dagen in huis, en werd genomineerd voor de Joost Zwagerman Essayprijs, de C. Buddingh'-prijs en de Poëziedebuutprijs. Zijn poëzie is vertaald, en zijn roman Het leven zelf werd bewerkt voor toneel. Over het zwijgen is zijn derde roman.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws