Zoeken
Achter de schermen van 'Terug naar Insulinde'
Elle van Rijn neemt je mee in het schrijfproces van Terug naar Insulinde.

Achter de schermen van 'Terug naar Insulinde'

Gepubliceerd op 14 september, 2022 om 15:00, aangepast op 13 september, 2022 om 15:43

Voor het schrijven van Terug naar Insulinde heeft Elle van Rijn zich gebaseerd op allerlei naslagwerken. Zo bekeek ze filmmateriaal en las ze allerlei boeken over de oorlogsperiode in Nederlands-Indië. Online vond ze onder andere getuigenverslagen en ze zocht informatie over de overtocht, over het koloniale leven voor de oorlog en over de Japanse overheersing. Daarnaast had ze veel contact met Mary, op wie het personage Rosa uit Terug naar Insulinde gebaseerd is. Elle bezocht haar veelvuldig en de twee bouwden een band op.

Elle van Rijn en Mary

Elle zocht informatie over de specifieke kampen waar Mary had gezeten en las Mary’s oude brieven en dagboeken uit die tijd. Ook hielp Mary Elle om de tekeningen te duiden die haar zus voor haar maakte. Zo kreeg Elle steeds meer informatie over Mary’s leven. Ze zag foto’s van de tijd die Mary in verschillende kampen doorbracht, foto’s van Mary’s vriendje, die piloot was, en ze zag de rode band die Mary moest dragen. 

Foto uit het kampt

Mary's vriendje, de piloot

De rode band die Mary moest dragen

 

Al deze hulpmiddelen waren cruciaal voor het schrijven van het boek voor Elle: ‘Ik had dit boek nooit kunnen schrijven als ik niet zo’n schat aan informatie tot mijn beschikking had gehad. Ik ben Mary en haar familie erg dankbaar.’ 

Foto van Mary uit die tijd

 

Auteurs
Auteur: Elle van Rijn

Elle van Rijn (1967) is auteur van vele succesvolle boeken, waar­onder de historische romans De crèche en Terug naar Insulinde, en de bestsellers Vier wandelaars en een Siciliaan en Een familie en een Griekse god. Samen met Lotta Magnusson en Jacqueline Rogers bedacht ze de nieuwe historische romanserie Het laatste weeshuis, waarvan het eerste deel, Vos, werd geschreven door Elle van Rijn.

Boeken
Elle van Rijn - Terug naar Insulinde
Elle van Rijn

Een indringende roman over familie, loyaliteit, liefde en hoop in tijden van oorlog.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws