Zoeken
Lof voor Neil MacGregor in Vrij Nederland
'Je moet van goede huize komen om aan de hand van historische voorwerpen een hele wereld op te roepen,' schrijft Carel Peeters in Vrij Nederland. Maar dat is volgens hem wel precies wat Neil MacGregor doet in Shakespeare's rusteloze wereld. Hieronder een fragment uit zijn zeer lovende recensie:

Lof voor Neil MacGregor in Vrij Nederland

Gepubliceerd op 7 april, 2016 om 00:00, aangepast op 10 april, 2016 om 00:00

'Alle voorwerpen die MacGregor heeft gekozen hebben een saillant verhaal en grijpen in elkaar. (…) Je zou denken dat MacGregor voor zijn doel voorwerpen uitkoos die ook een hoog curiositeitsgehalte hadden. Maar dat is niet het geval. Het zijn echt historische voorwerpen die door het verhaal dat er aan vastzit beginnen te leven, misschien wel voor een historische sensatie kunnen zorgen. Het gaat meestal om tamelijk gewone voorwerpen, zoals een proclamatie, een zwaard, een gravure, een wapenrusting waaraan niet zo veel is af te zien, ook al was hij ooit van Hendrik V. Of een munt. Maar daar staat dan wel de eerste kaart van de wereld in miniatuur op afgebeeld. Het lukt MacGregor wonderwel om zo’n historisch voorwerp steeds met toneelstukken van Shakespeare te verbinden, ook al hebben ze er nooit rechtstreeks mee te maken. Ze representeren iets uit de tijd waarin Shakespeare zijn stukken schreef.

We wisten al dat Shakespeare van alle tijden was, maar dat hij ook de ziel van zijn eigen tijd was, zoals Ben Jonson al zei in zijn lofdicht in de First Folio, wordt nu door Neil MacGregor bevestigd.' 

Lees de hele bespreking hier!
 

Auteurs
Auteur: Neil MacGregor

Neil MacGregor was van 2002 tot en met 2015 directeur van het British Museum. Daarvoor was hij vijftien jaar lang directeur van de National Gallery in Londen. Voor Duitsland ontving hij de Friedrich-Gundolf-Preis, de Goethe-Medaille en de Deutsche Nationalpreis en in Engeland de Nayef Al-Rodhan Prize for Transcultural Understanding. Ook schreef hij Een geschiedenis van de wereld in 100 voorwerpen, dat behoort tot de bestverkochte boeken van Penguin Press aller tijden. Sinds januari 2016 staat Neil MacGregor aan het hoofd van de oprichtingscommissie van het Humboldtforum in Berlijn.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws