Zoeken
Geheim Van Gogh-boek brengt opzienbarende nieuwe feiten aan het licht
Op 23 december 1888 sneed Vincent van Gogh zijn oor af – een daad die in de loop der jaren het symbool is geworden van zijn gekwelde geest. Hoewel wetenschappers en kunsthistorici zich vaak over deze kwestie hebben gebogen, is het nooit duidelijk geworden wat Van Gogh precies afsneed. Lange tijd was men ervan overtuigd dat het slechts een klein gedeelte van het oor was.

Geheim Van Gogh-boek brengt opzienbarende nieuwe feiten aan het licht

Gepubliceerd op 12 juli, 2016 om 00:00, aangepast op 9 februari, 2017 om 00:00

In het op 12 juli verschenen boek Van Goghs oor onthult Bernadette Murphy op basis van een niet eerder gepubliceerd document bijzondere feiten over de nacht van Van Goghs dramatische instorting. Daarbij komt ook de ware identiteit van ‘Rachel’ boven water, de mysterieuze vrouw aan wie hij zijn macabere cadeau aanbood.

Het nooit eerder geopenbaarde document waarop Murphy’s nieuwe bevindingen rusten is een diagram dat ze vond in een archief in Californië, getekend door Felix Rey, de arts die Van Gogh behandelde na zijn instorting. In deze tekening zien we de exacte schade die de kunstenaar aan zijn oor toegebracht.

Lange tijd heeft men gedacht dat ‘Rachel’, de jonge vrouw aan wie Van Gogh zijn afgesneden oor cadeau gaf, een prostituee was. Murphy wist echter de ware identiteit van deze ‘Rachel’ te achterhalen, en dit bracht haar tot nieuwe theorieën over waarom de kunstenaar uitgerekend deze vrouw zijn cadeau aanbood.

Na zeven jaar uitvoerig onderzoek geeft Bernadette Murphy in Van Goghs oor een levendige reconstructie van Van Goghs tijd in Arles, en werpt ze nieuw licht op wat er die bewuste decemberavond is voorgevallen, maar ook op hoe we de man, zijn kunst en zijn waanzin moeten duiden.

‘Dit onderzoek is een ongelooflijk avontuur voor me geweest, en het was heel bijzonder om dit belangrijke document te vinden. Ik kon bijna niet geloven dat ik zé iets belangrijks over Van Gogh ontdekt had. Het bleek de sleutel voor de reconstructie van Van Goghs jaar in Arles en zijn tragische eind.’ Bernadette Murphy

Van Goghs oor, het ware verhaal van Bernadette Murphy verschijnt op 12 juli 2016 bij uitgeverij Hollands Diep. Het is de eerste publicatie waarin het document van dokter Felix Rey is opgenomen.

Dokter Felix Rey tekende het diagram in 1930 voor de schrijver Irving Stone, die onderzoek deed voor zijn gefictionaliseerde biografie van Van Gogh, Lust for Life (1934). Het document bevindt zich nu in de Bancroft Library in de University of California, Berkeley.

Het document is voor het eerst openbaar getoond bij een persconferentie in het Van Gogh Museum, Amsterdam, op 12 juli 2016.

 

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws