Zoeken
Hollands Diep stelt voor: Imbolo Mbue
Van een jeugd in een klein dorp in Kameroen zonder stromend water of elektriciteit tot een voorschot van een miljoen dollar voor je debuutroman: de drieëndertigjarige Imbolo Mbue heeft het allemaal meegemaakt. Een kleine introductie van de vrouw die met haar roman Zie de dromers hoge ogen gooide in Amerika.

Hollands Diep stelt voor: Imbolo Mbue

Gepubliceerd op 20 september, 2016 om 00:00, aangepast op 9 februari, 2017 om 00:00

Imbolo Mbue groeit op in een afgelegen dorpje in het zuiden van Kameroen, zonder elektriciteit of riolering. Op haar zeventiende besluit Imbolo haar geluk te zoeken in Amerika, en ze reist op een studentenvisum naar Chicago.

Het contrast tussen het koude Chicago en haar geboorteland is enorm, en het acclimatiseren aan haar nieuwe omgeving valt de jonge vrouw zwaar. Om haar heimwee te onderdrukken, brengt Imbolo een groot deel van haar vrije tijd door in de openbare bibliotheken van de stad. De imposante gebouwen en hun inhoud oefenen een onweerstaanbare aantrekkingskracht op haar uit, en ze vult haar vrije tijd met het lezen van boeken.

Haar studie aan Rutgers University bekostigt ze door de huis-aan-huisverkoop van stofzuigers. Na het afronden van haar opleiding vindt Imbolo een baan als market researcher en even lijkt het haar voor de wind te gaan. Maar in 2008 slaat de economische crisis toe, en wordt ze – samen met vele anderen – ontslagen.

In de jaren erna zoekt ze, net als duizenden andere Amerikanen, verwoed naar een nieuwe baan – maar zonder succes. Om de tijd te doden en haar wanhoop tegen te gaan, besluit ze te gaan schrijven. Met Zie de dromers als verbluffend resultaat.

Imbolo besluit haar manuscript op te sturen naar Susan Golomb, de agent van onder anderen Jonathan Franzen (van wie ze groot fan is). Het kost Imbolo vervolgens drie jaar overtuigingskracht en honderden telefoontjes en e-mails om Susan Golomb zover te krijgen het boek daadwerkelijk te lezen. (Mbue droog: "I don't give up easily.")

De rest is geschiedenis. Golomb is laaiend enthousiast, en verkoopt het manuscript voor een recordbedrag van één miljoen dollar aan Random House. Inmiddels is haar boek verschenen in de Verendigde Staten en Frankrijk, en is de pers laaiend enthousiast. The Washington Post noemde dit "the one novel Donald Trump should read now" – maar of dit verhaal over een immigrantenkoppel en de teloorgang van de Amerikaanse Droom hem zou kunnen bekoren, wagen wij te betwijfelen...

De Nederlandse editie verschijnt in oktober. Nieuwsgierig geworden? Klik hier voor meer informatie.

 

Auteurs
Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws