Zoeken
Prijzenregen voor Hollands Diep
Het culturele seizoen is nog maar net van start gegaan, maar nu al werd de redactie van Hollands Diep blij verrast met diverse internationale nominaties voor haar auteurs, en de winst van een splinternieuwe internationale prijs.

Prijzenregen voor Hollands Diep

Gepubliceerd op 17 september, 2016 om 00:00, aangepast op 9 februari, 2017 om 00:00

- Adam Haslett staat op de longlist voor de National Book Award 2016, met zijn boek Denk me weg. De longlist bestond verder uit Chris Bachelder, The Throwback Special; Garth Greenwell, What Belongs to You; Paulette Jiles, News of the World; Karan Mahajan, The Association of Small Bombs; Lydia Millet, Sweet Lamb of Heaven; Elizabeth McKenzie, The Portable Veblen; Brad Watson, Miss Jane; Colson Whitehead, The Underground Railroad en Jacqueline Woodson, Another Brooklyn.
Op 13 oktober worden de finalisten bekendgemaakt en op 16 november wordt de prijs officieel uitgereikt. Ook is hij genomineerd voor de Kirkus Prize. Denk me weg is in de internationale pers buitengewoon goed ontvangen, en ook in het Parool kreeg de roman vijf sterren van recensent Dirk-Jan Arensman.

- Ottessa Moshfeghs debuutroman Eileen staat op de shortlist voor de Man Booker Prize 2016. De shortlist is dit jaar zeer evenwichtig: 3 mannen en 3 vrouwen maken kans, er staan 2 Britten, 2 Amerikanen en 2 Canadezen op de lijst, en 3 titels hebben een historische setting terwijl de rest modern is.
Ottessa Moshfegh is de jongste genomineerde op de lijst en de enige debutant.
'Het herlezen van onze diverse en uitdagende longlist was zowel een lastige als een euforische ervaring, een confrontatie met de ultieme kracht van het schrijverschap,' aldus Amanda Foreman, de voorzitter van de vijf juryleden. 'Deze zes titels representeren het belang van de roman in onze cultuur – en ze confronteren ons met het onconventiële, doen ons onbekend terrein ontdekken en schuwen geen moeilijke onderwerpen.' Op 25 oktober zal de winnaar bekend gemaakt worden.

- Zia Haider Rahman won met zijn roman In het licht van wat wij weten de allereerste internationale Ranald McDonald-prijs. 'Het boek is zo breed van opzet, bestrijkt zo’n groot terrein en heeft zo’n opmerkelijke uitkomst, dat het een eerste winnaar is die alle verwachtingen overstijgt.'
De Ranald MacDonald prijs is een jaarlijkse internationale prijs voor werk van een beginnend schrijver of kunstenaar, dat van uitzonderlijke klasse is – ‘waar, goed en schoon’ – en nieuw licht werpt op de betrekkingen tussen Azië, Europa en Noord-Amerika. De roman In het licht van wat wij weten van Zia Haider Rahman past volgens de jury precies in die omschrijving. De prijs bedraagt 5000 euro.
 

Auteurs
Auteur: Ottessa Moshfegh

Ottessa Moshfegh is geboren in Boston. Voor haar korte verhalen in The Paris Review ontving ze de Plimpton Prize. Tevens kreeg ze een creative writing fellowship van de National Endowment for the Arts. Haar debuut Eileen won de Pen/Hemingway Award 2016 en werd geshortlist voor de Man Booker Prize. In 2018 verscheen van haar hand de New York Times bestseller Mijn jaar van rust en kalmte.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws