Zoeken
Auke Kok schrijft biografie van Johan Cruijff
Sportauteur en historicus Auke Kok gaat de grote onafhankelijke biografie van Johan Cruijff schrijven. Leven met Cruijff zal in 2019 verschijnen bij uitgeverij Hollands Diep. 

Auke Kok schrijft biografie van Johan Cruijff

Gepubliceerd op 29 september, 2016 om 00:00, aangepast op 9 februari, 2017 om 00:00

Auke Kok publiceerde al eerder enkele monumentale sportboeken die intussen tot de klassieken van de Nederlandse sportliteratuur behoren.

Kok zal zich met de van hem bekende veelgeprezen toewijding, scherpe analyses en diepgravende research de komende jaren op het fenomeen Cruijff storten. Hij zal, in binnen- en buitenland, de sporen van Nederlands beste voetballer aller tijden nagaan: zijn milieu, zijn ideeën en beweegredenen, zijn loopbaan – en uiteraard de vele turbulenties waar zijn gedragingen en uitlatingen toe hebben geleid.

Uitgever Robbert Ammerlaan: ‘Met de voetbalboeken 1974, Wij waren de besten en 1988, Wij hielden van Oranje liet Kok al zien een sportschrijver van internationaal formaat te zijn, die als geen ander sporters en hun eigenaardigheden tegen de achtergrond van hun tijd kan plaatsen. Hij is een knappe observator en een buitengewoon gedreven auteur, en naar mijn overtuiging de ideale biograaf van Johan Cruijff. Ik ben bijzonder blij de uitgever van zijn boek te mogen zijn.’

Leven met Cruijff zal een prachtige synthese bieden van alle kanten van het fenomeen Cruijff: de voetballer en de betweter, de trainer en de inspiratiebron, de analyticus en de ruziemaker. Het boek beoogt een standaardwerk te worden over de man die in maart 2016 is overleden, maar die in de hoofden van miljoenen voor altijd zal voortleven.

In Vrij Nederland stond alvast een voorproefje: 

'De man en de mythen. Vijf misverstanden over Johan Cruijff: Hij was eigenlijk ongeschikt voor topsport. Zoveel hield hij niet van Ajax. Danny was echt niet de Yoko Ono van Oranje. En een bemoeial? Mwah.' 

Klik hier om verder te lezen.

Fotografie: ©Wybe van Brakel

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws