Zoeken
2016: De beste boeken
Het is december en dat betekent dat de eindejaarslijstjes ons alweer om de oren vliegen. De beste boeken van 2016 zijn op een rij gezet door The New York Times, The Guardian, The Telegraph en Newsday en daar staan natuurlijk ook enkele schitterende Hollands Diep-titels bij...

2016: De beste boeken

Gepubliceerd op 30 november, 2016 om 00:00, aangepast op 5 december, 2016 om 00:00

The New York Times 100 Notable Books of 2016

 

We trappen af met de lijst der lijsten: The New York Times top 100 waarin zowel Imbolo Mbue's indrukwekkende debuut Zie de dromers staat als de hartverscheurende memoires van de jong overleden neurochirurg Paul Kalanithi, Als adem lucht wordt. Tevens besteden ze aandacht aan het fascinerende In de donkere kamer, het verhaal van mijn vader, de vrouw van feminist Susan Faludi over haar vader die op zijn 76e een geslachtsveranderingsoperatie onderging. Dit is natuurlijk maar een kleine greep, klik hier voor de volledige lijst.

Top 10 Books of 2016 - New York Times

 

Inmiddels is de grote lijst van The New York Times teruggebracht tot de 10 allerbeste boeken van het jaar: 5 fictietitels en 5 non-fictietitels. En Susan Faludi's In de donkere kamer, het verhaal van mijn vader, de vrouw is een van de 5 beste non-fictieboeken van het jaar – een aanrader dus!

 

The Telegraph Top 50 Books of the Year

 

The Telegraph publiceerde haar lijst met de 50 beste boeken van 2016 onlangs, en noemde daarin Eimear McBride's indrukwekkende nieuwe roman De mindere goden en Graeme Macrae Burnets fascinerende literaire thriller Zijn bloedige plan. Deze laatste was onder meer genomineerd voor de Man Booker 2016, en zal in het voorjaar in Nederlandse vertaling bij Hollands Diep verschijnen. Voor de volledige lijst, klik hier.

 

Newsday Top 10  Books of 2016

 

Newsday wist de berg boeken die in 2016 is verschenen terug te brengen tot de 10 allerbeste en wij zijn trots dat een van de genoemde titels Adam Hasletts schitterende en ontroerende roman Denk me weg is. Om de rest van de toptien te bekijken klikt u hier.

 

The Guardian Best Books of 2016

 

In tegenstelling tot de korte lijst van Newsday besloot The Guardian uit te pakken met een tweedelige lijst waarin topauteurs hun favoriete boeken van het jaar vermelden. Auteur Mark Lawson koos voor Katie Roiphe's Het uur van het violet. Thrillerkoninging Val McDermid koos voor Harry Parkers Anatomie van een soldaat en Graeme Macrae Burnets Zijn bloedige plan. AM Homes had Eileen van Ottessa Moshfegh boven aan haar favorietenlijst en Ian Rankin koos net als Val McDermid voor Zijn bloedige plan. Bekijk deel 1 hier.

In het tweede deel koos Jessie Burton voor Imbolo Mbue's Zie de dromers, Rose Tremain voor Peter Pomerantsevs Niets is waar en alles is mogelijk, Rachel Joyce voor Graham Swifts Moeders Zondag en Kristy Wark sloot zich aan bij Ian Rankin en Val McDermid en koos voor Zijn bloedige plan van Graeme Macrae Burnet. Het volledige tweede deel van deze lijst vindt u hier.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws