Zoeken
René Kok, Erik Somers & Louis Zweers - Koloniale oorlog 1945-1949

Koloniale oorlog 1945-1949

René Kok, Erik Somers & Louis Zweers

De rauwe werkelijkheid van deze dramatische periode uit de Nederlandse geschiedenis in foto's
Over

Tussen 1945 en 1949 voerde Nederland oorlog tegen de onafhankelijke Indonesische republiek. Recent onderzoek toont aan dat Nederlandse militairen - meer dan 150.000 man sterk - zich te buiten gingen aan structureel excessief geweld tegen Indonesische burgers en revolutionaire strijders, gedoogd én verhuld door de militaire leiding en de Haagse politiek.

Het beeld van de militaire aanwezigheid in 'ons Indië' werd lange tijd bepaald door geruststellende plaatjes in kranten en tijdschriften van 'jongens overzee', verwelkomd door de lokale bevolking die bevrijd moest worden van de terreur van een kleine groep opstandelingen onder leiding van Soekarno. Bewust werd een gekleurd en misleidend beeld gegeven. De veelal onbekende en aangrijpende foto's in dit boek van vluchtende burgers, intimiderende ondervragingen, Indonesische krijgsgevangenen, gesneuvelde en geëxecuteerde strijders en afgebrande kampongs, die destijds gecensureerd werden, tonen de rauwe werkelijkheid.

Onderzoek in archieven in Nederland en Indonesië en bestudering van particuliere verzamelingen en privéalbums van soldaten leverden een selectie foto's op die een ongefilterde kijk op deze dramatische episode geeft met 'gewenste' en 'ongewenste' beelden.

Auteur: René Kok
Auteur

René Kok en Erik Somers zijn historici, auteurs van een groot aantal uitgaven over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en fotohistorische publicaties. Beiden zijn verbonden aan het NIOD, het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies.

Auteur: Erik Somers
Auteur

Rene Kok en Erik Somers zijn historici, auteurs van een groot aantal uitgaven over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en foto- historische publicaties. Beiden zijn verbonden aan het NIOD, Instituut voor Oorlogs- Holocaust en Genocidestudies.

Auteur: Louis Zweers
Auteur

Louis Zweers is kunst- en fotohistoricus. Hij is oud-docent van de master Media & Journalistiek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en is gepromoveerd op de studie De gecensureerde oorlog. Militairen versus media in Nederlands-Indië 1945-1949. Hij stelde meer dan twintig boeken samen over fotografie, media en geschiedenis, in het bijzonder over Nederlands-Indië/Indonesië.

Edities & Details
Gebonden: Koloniale oorlog 1945-1949 - René Kok, Erik Somers & Louis Zweers
ISBN: 9789048867202
Uitgave: Gebonden
Status: Niet op voorraad
Datum: 27-10-2022
Prijs: € 29,99
Omvang: 256 pagina's

Bestel

Digitale download: Koloniale oorlog 1945-1949 - René Kok, Erik Somers & Louis Zweers
ISBN: 9789048867219
Uitgave: Digitale download
Status: Beschikbaar
Datum: 24-10-2022
Prijs: € 9,99
Omvang: 224 pagina's

Bestel

NUR: 689 - Oorlog en vrede THEMA: Militaire geschiedenis THEMA: Geschiedenis THEMA: Ca. 1500 tot heden BISAC: HISTORY / Military / General
Boeken
Rein Bijkerk en Christ Klep - De oorlog van nu
Rein Bijkerk en Christ Klep

Onze wereld lijkt gevaarlijker geworden. Europa wordt geconfronteerd met instabiliteit in het Midden-Oosten en een agressief optredend Rusland, terwijl aanslagen en de stroom vluchtelingen en migrante...

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws