Zoeken
Femmetje de Wind - Door hun ogen

Door hun ogen

Femmetje de Wind

Ontroerende gesprekken tussen overlevenden van de Holocaust en hun (achter)kleinkinderen
Over

De meeste overlevenden van de Holocaust praatten na de oorlog niet over hun traumatische ervaringen. Ze moesten door. De pijn van het verleden was te groot. Pas op hogere leeftijd - toen hun kleinkinderen vragen begonnen te stellen - vertelden sommigen van hen beetje bij beetje hun verhaal.

Sinds enkele jaren interviewen kinderen van de Joodse basischool Rosj Pina hun (over)grootouders over hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog en de naweeën ervan. Uit de meer dan tweehonderd levensverhalen die de kinderen zelf opschreven stelde schrijver Femmetje de Wind deze bundel samen. Daarnaast vroeg zij een aantal bekende auteurs met de kinderen mee te gaan om het vaak ontroerende gesprek tussen de verschillende generaties te beschrijven.

Door hun ogen geeft een dwarsdoorsnede van datgene wat zich in Joodse families heeft afgespeeld gedurende de oorlogsjaren. In dit boek delen overlevenden van de Holocaust hun persoonlijke ervaringen over onderduik, verraad, verzet, vluchten, leven in de kampen en de kille ontvangst in Nederland na afloop van de oorlog. Toch is het ook een boek over klein geluk in donkere tijden, overlevingsdrang en hoop.

Met bijdragen van o.a. Jessica Durlacher, Frits Barend, Alex Boogers en Robert Vuijsje en een samenvattend essay van Arnon Grunberg.

Fragment

Auteur: Femmetje de Wind
Auteur

Femmetje de Wind is schrijver, journalist, columnist en uitgever. Ze studeerde Rechten en Vergelijkende Kunstwetenschap en werkte jaren als hoofdredacteur van verschillende magazines. In 2015 debuteerde ze met de roman Rivka - waar ze veel lof mee oogstte en die deels gebaseerd is op het oorlogsverleden van haar vader. Daarna schreef ze de roman Het beloofde leven en verzorgde ze de bundel Door hun ogen, met daarin verhalen van Holocaust-overlevenden. Ook schreef ze mee aan de bestsellers Vier wandelaars en een Siciliaan en Een familie en een Griekse god.

Edities & Details
Audio download: Door hun ogen - Femmetje de Wind
ISBN: 9789048871117
Uitgave: Audio download
Status: Beschikbaar
Datum: 28-09-2023
Prijs: € 12,99
Speelduur: 432 minuten

Bestel

Paperback: Door hun ogen - Femmetje de Wind
ISBN: 9789048869794
Uitgave: Paperback
Status: Beschikbaar
Datum: 20-04-2023
Prijs: € 24,99
Omvang: 320 pagina's

Bestel

Digitale download: Door hun ogen - Femmetje de Wind
ISBN: 9789048869800
Uitgave: Digitale download
Status: Beschikbaar
Datum: 20-04-2023
Prijs: € 12,99
Omvang: 256 pagina's

Bestel

Voorlezer: Job Cohen NUR: 320 - Literaire non-fictie THEMA: De Holocaust THEMA: Oorlogsmisdaden BISAC: HISTORY / Holocaust
Nieuws
'Door hun ogen' van Femmetje de Wind uitgebreid besproken in Joods Nu

'Door hun ogen' van Femmetje de Wind uitgebreid besproken in Joods Nu

'Kinderen geven iets luchtigs aan de gesprekken. Dan zegt een kind "Nou opa, dan kwam toch nog alles goed."'   Lees meer »

Eerste exemplaar 'Door hun ogen' voor minister

Eerste exemplaar 'Door hun ogen' voor minister

Afgelopen donderdag reikte schrijver Femmetje de Wind het eerste exemplaar van ‘Door hun ogen’ uit aan de minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, Dennis Wiersma, die het boek ‘heel erg waardevol’ noemde. Lees meer »

Boeken
Katie Roiphe - The Power Notebooks
Katie Roiphe
Hunter Biden - Al het moois
Hunter Biden
Peter Stothard - De laatste samenzweerder
Peter Stothard
Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws