Zoeken
Max Hastings - Operatie Biting

Operatie Biting

Max Hastings

De meest spectaculaire raid van de Tweede Wereldoorlog
Over

Operatie Biting was een van de spannendste Britse commandoaanvallen van de Tweede Wereldoorlog, en waarschijnlijk ook de meest succesvolle.

In februari 1942 was de inlichtingendienst van de RAF verbijsterd over een nieuw geïdentificeerd radarnetwerk aan de kust van het door de Nazi's bezette Europa, met de codenaam Würzburg. De briljante wetenschapper Dr RV Jones stelde een aanval voor om de belangrijkste onderdelen te veroveren. Het dichtstbijzijnde toegankelijke vijandelijke apparaat stond op een steile klif bij Bruneval in Normandië.
Een compagnie van de nieuw gevormde Airborne Forces werd ingezet voor de operatie, die plaatsvond in de nacht van 27 op 28 februari. Te midden van zware sneeuw landden 120 mannen, van wie sommigen op bijna twee mijl van hun doel werden gedropt. Toch zetten ze de aanval in, ontmantelden de Duitse radar en na drie zenuwslopende uren in Frankrijk en een hevig gevecht met verdedigers van de Wehrmacht, ontsnapten ze op het nippertje met landingsvaartuigen over stormachtige zeeën naar Portsmouth.

Max Hastings vertelt dit verhaal met een schat aan nooit eerder vertelde details. Hij portretteert de opmerkelijke persoonlijkheden: de 'boffin' RV Jones; de pauw Mountbatten; de getroebleerde echtgenoot van Daphne Du Maurier, Gen. 'Boy' Browning, die het bevel voerde over de Airborne Divisie; 'Colonel Remy', de Franse geheim agent wiens mannen met levensgevaar Bruneval verkenden; Majoor John Frost, die de paras in actie leidde; Charlie Cox, de kleine RAF technicus die de Würzburg stripte en een onverwachte held werd; Wing-Commander Charles Pickard, een legendarische bommenwerperpiloot die het drop squadron leidde. Zelden zijn zoveel fascinerende persoonlijkheden samengebracht om een missie te volbrengen die een voorpaginatriomf werd in een seizoen van Britse nederlagen.

Auteur: Max Hastings
Auteur

Sir Max Hastings (1945) is een internationaal gelauwerde Britse historicus, journalist, documentairemaker en auteur. Hij heeft meer dan twintig succesvolle boeken geschreven, waaronder Inferno en De Koreaanse Oorlog. In 2013 zag Catastrofe, Hastings' magnum opus over de Eerste Wereldoorlog, voor het eerst het licht.

Edities & Details
Gebonden: Operatie Biting - Max Hastings
ISBN: 9789048871483
Uitgave: Gebonden
Status: Aangekondigd
Datum: 23-07-2024
Prijs: € 35,00
Omvang: 320 pagina's

Bestel

NUR: 686 - Moderne geschiedenis (1870-heden) THEMA: Wereldoorlog II (ca. 1939 - ca. 1945) BISAC: HISTORY / Military / World War II
Boeken
Stephen Walker - Naar de sterren
Stephen Walker
Nick Lloyd - Het westelijk front
Nick Lloyd
Jan Mohnhaupt - Dieren in het Derde Rijk
Jan Mohnhaupt
Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws