Zoeken
Niall Ferguson - Rampspoed

Rampspoed

Niall Ferguson

Alle rampen worden tot op zekere hoogte door de mens veroorzaakt.
Over

Rampen zijn per definitie moeilijk te voorspellen. Net als aardbevingen, bosbranden, financiële crises en oorlogen voldoen pandemieën niet aan een keurig patroon: er bestaat geen historische cyclus die een handvat biedt in de voorbereiding op een volgende catastrofe. Maar als een ramp toeslaat, willen we beter voorbereid zijn dan de Romeinen waren toen de Vesuvius uitbarstte, of dan de middeleeuwers die getroffen werden door de Zwarte Dood. Wij hebben immers de wetenschap aan onze kant.
Toch was in veel landen de respons op de uitbraak van een nieuw virus uit China in 2020 ondermaats. Waarom? Het gemakkelijke antwoord is wijzen op slecht leiderschap. Voor een deel klopt dat antwoord, maar Niall Ferguson betoogt dat COVID-19 diepere problemen heeft blootgelegd - problemen die al zichtbaar waren in ons antwoord op eerdere rampen.
Puttend uit meerdere disciplines, waaronder geschiedenis, economie, geneeskunde en netwerkwetenschap, biedt Ferguson met Rampspoed niet alleen een historisch overzicht, maar ook een algemene theorie van rampen. En tevens een boodschap die de wereld zich serieus ter harte moet nemen als we de volgende crisis beter willen aanpakken en een onontkoombare neergang willen voorkomen.

Fragment

Quotes
De Volkskrant
'Rampspoed is een knap en provocerend werk over de rol van rampen in de wereldgeschiedenis. (...). Verplichte leeskost in deze tijd.'
Auteur: Niall Ferguson
Auteur

Niall Ferguson behoort tot de meest vooraanstaande Britse historici van dit moment. Hij is o.m. professor aan Harvard en senior research fellow aan de Hoover Institution. Hij schreef talloze geschiedkundige werken, waaronder o.a. Kissinger, De Grote Oorlogen en Het plein en de toren. Tot de vele onderscheidingen die hij in ontvangst mocht nemen behoren de Benjamin Franklin Prize for Public Service, de Hayek Prize for Lifetime Achievement en de Ludwig Erhard Prize for Economic Journalism.

Edities & Details
Paperback: Rampspoed - Niall Ferguson
ISBN: 9789048859023
Uitgave: Paperback
Status: Niet beschikbaar
Datum: 23-06-2021
Prijs: € 26,99
Omvang: 528 pagina's

Bestel

Digitale download: Rampspoed - Niall Ferguson
ISBN: 9789048859030
Uitgave: Digitale download
Status: Beschikbaar
Datum: 23-06-2021
Prijs: € 9,99
Omvang: 288 pagina's

Bestel

Vertaler: Ed van Eeden Vertaler: Jaap Verschoor NUR: 697 - Politieke geschiedenis en geschiedenis van de internationale betrekkingen THEMA: 21ste eeuw, c 2000 tot c 2100 BISAC: POLITICAL SCIENCE / General BISAC: POLITICAL SCIENCE / Public Policy / Economic Policy BISAC: SOCIAL SCIENCE / Sociology / General
Boeken
Samuel Huntington - Botsende beschavingen
Samuel Huntington
Mark Landler - Alter ego's
Mark Landler
William Taubman - Gorbatsjov
William Taubman
Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws