Zoeken
Edmund Richardson - Alexandrië

Alexandrië

Edmund Richardson

Hoe een eenvoudige Engelsman de loop van de geschiedenis veranderde
Over

Eeuwenlang was Alexandrië onder de Bergen een kruispunt tussen Oost en West. Totdat de stad spoorloos verdween. In 1833 werd de stad teruggevonden door degene van wie je dat het minst zou verwachten: Charles Masson, een gewone Londense jongen uit de arbeidersklasse die zichzelf achtereenvolgens ontpopte als deserteur, pelgrim, arts, archeoloog engerenommeerd geleerde.
Als de hoofdpersoon in een van de meest bijzondere verhalen uit de geschiedenis dronk Masson thee met koningen, reisde hij in het gezelschap van heiligen en wist hij zich te hullen in honderd-en-eenvermommingen. Hij zag dingen die geen westerling ooit had gezien. Hij spioneerde voor de Britse Oost-Indische Compagnie en werd er daarnaast van verdacht dat hij voor Rusland spioneerde. Dit was immers het tijdperk van de 'Great Game' toen de imperialistische grootmachten elkaar in die zo onwaarschijnlijk mooie contreien naar de kroon staken. Masson ontdekte tienduizenden objecten uit de Afghaanse geschiedenis, hij kreeg een eigen koninkrijk aangeboden en hij veranderde de wereld.
Op basis van nauwgezet onderzoek vertelt dit boek over een doldwaze reis dwars door het India en Afghanistan van de negentiende eeuw. Het schetst een wereld van spionnen en dromers, van lanterfanters en opportunisten, van extreem militair en persoonlijk geweld en vooral ook van grenzeloze hoop.

Fragment

Quotes
BCC History Magazine
'Een groot plezier om te lezen [...]'
Spectator
'Richardson is een geboren verteller [...] En als Masson - ongetwijfeld te vergeven - niet in staat bleek zijn baanbrekende conclusies in boekvorm om te zetten, dan heeft Alexandrië dat nu voor hem gedaan - door deze buitengewone man uit onverdiende vergetelheid te halen.'
A.S.H. Smyth
De Standaard
'Een non-fictiewerk dat leest als een avonturenroman van Kipling'
Daily Telegraph
'Alexandrië is een briljante en tot de verbeelding sprekende biografie, geschreven met volmaakte geleerdheid, geweldige stijl en humor. Door de studie van één man verlicht Richardson een hele wereld en laat hij zien hoe geschiedenis niet alleen wordt geschreven door "een professor die in een bibliotheek zit", maar vaak door "iemand als Masson: een vreemd en prachtig personage dat door de sneeuw vecht en een onmogelijke droom najaagt".'
Harry Sidebottom
John Keay
'Indrukwekkend... Eindelijk kreeg Masson de onverschrokken biograaf die hij verdient.'
Auteur: Edmund Richardson
Auteur

Edmund Richardson is professor Klassieke Talen aan de universiteit van Durham. Hij publiceerde in 2013 Classical Victorians: Scholars, Scoundrels and Generals in Pursuit of Antiquity. In 2016 werd hij uitgeroepen tot een van de New Generation Thinkers door de BBC/AHRC.

Edities & Details
Paperback: Alexandrië - Edmund Richardson
ISBN: 9789048860487
Uitgave: Paperback
Status: Niet beschikbaar
Datum: 26-05-2021
Prijs: € 24,99
Omvang: 400 pagina's

Bestel

Digitale download: Alexandrië - Edmund Richardson
ISBN: 9789048860494
Uitgave: Digitale download
Status: Beschikbaar
Datum: 26-05-2021
Prijs: € 9,99
Omvang: 320 pagina's

Bestel

Vertaler: Alexander van Kesteren NUR: 680 - Geschiedenis THEMA: Geschiedenis BISAC: HISTORY / General
Boeken
Will Englund - Maart 1917
Will Englund
Gary Bass - Het Tokiotribunaal
Gary Bass
Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws