Boeken - Boek

Dit is geen propaganda

Peter Pomerantsev


Paperback, 288 p.
ISBN: 9789048839391 | € 24.99 | 24-09-2019
Ebook | ISBN: 9789048839407 | € 9.99
Vertaling: Willem van Paassen

De belangrijkste trend van de afgelopen jaren is de opkomst - en ontwikkeling - van digitale oorlogsvoering. In dit technologische tijdperk is verslaggeving van groter belang geworden dan de werkelijke militaire actie. Het resultaat hiervan is een overvloed aan leugens, foute grappen, absurditeit en bangmakerij - een circussfeer die als doel heeft ons te verwarren en ons idee van waarheid te ondermijnen.

Dit is geen propaganda is een tocht achter vijandelijke linies in een eindeloze, internationale informatieoorlog. In zijn kenmerkende stijl - bij vlagen analytisch, poëtisch, luguber en grappig - legt Peter Pomerantsev de contouren van deze nieuwe wereldorde bloot. Hij leert digitale misleidingstactieken van activisten in Servië, Mexicaanse drugsbaronnen, Fox News-presentatoren en van de KGB-officieren die zijn eigen familie op de vlucht joegen.

Terwijl hij deze absurde maar cruciale lessen tot zich neemt, richt Pomerantsev zich op de toekomst en stelt hij manieren voor om de democratie juist te versterken. Dit is een noodzakelijk boek om onze nieuwe werkelijkheid beter te leren begrijpen.

Voorwoord: ‘Telegram!’

Hij kwam uit zee en werd op het strand gearresteerd: twee mannen in pak stonden bij zijn kleren toen hij terugkwam van het zwemmen. Ze geboden hem zich vlug aan te kleden, zijn broek over zijn natte zwembroek aan te trekken. Tijdens de rit was de zwembroek nog nat, hij kromp, werd koud en liet een vochtplek achter op zijn broek en de zitting van de achterbank. Tijdens de ondervraging moest hij hem aanhouden. Hij deed een poging zich waardig te gedragen, maar hij voelde zich ongemakkelijk door die klamme zwembroek. Hij begreep dat ze het met opzet hadden gedaan. Daar waren ze heel bedreven in, deze KGB’ers uit het middenkader: meesters van de kleine vernedering, het micromachtsspelletje.

Download PDF